Refinity®

Via Desso’s Take Back™-programma verzekert Desso dat deze tapijten gerecycled worden volgens de Cradle to Cradle®-principes. Desso neemt producten aan het eind van hun levensduur terug en zorgt ervoor dat ze veilig worden verwerkt tot nieuwe tapijtproducten of in andere recyclinginitiatieven worden gebruikt.

In 2009 heeft Desso een innovatieve scheidingstechniek ontwikkeld met de naam Refinity®, waarmee we de garens en andere vezels van de backing kunnen scheiden en zo twee materiaalstromen kunnen produceren die beide gerecycled kunnen worden. Na een aanvullende zuiveringsfase wordt het garen (met de vereiste zuiverheid) teruggeleverd aan de garenfabrikant die er nieuw garen van maakt. In het gehele proces is wel enig nieuw materiaal nodig om te compenseren voor verliezen en procesinefficiëntie.

Voor Polyamide 6 garen vindt dit proces plaats bij Aquafil, een van onze garenleveranciers. Aquafil heeft in zijn verwerkingsfabriek een eigen, beschermd proces ontwikkeld om na gebruik teruggenomen polyamide-6-tapijtgarens steeds opnieuw te verwerken tot nieuw polyamide 6. De op polyolefine gebaseerde laag van onze EcoBaseTM-backing is voor 100% veilig te recyclen in ons eigen productieproces, terwijl de bitumen backing (momenteel de meest gebruikte backing in tapijttegels in Europa) wordt hergebruikt in de wegenbouw en voor dakbedekkingen. Alle niet te recyclen delen worden gebruikt als secundaire brandstof in cementfabrieken.

We moeten serieus nadenken over de vraag welke materialen we vandaag de dag in tapijten willen gebruiken en hoe we die in de toekomst kunnen terugwinnen. Bij Desso willen we verzekeren dat de materiaalstroom nooit eindigt. Het gaat er vooral om niet-toxische materiaalstromen te hebben en duurzame energie te gebruiken om dit doel te bereiken.

C2C Cycle NL

 

 

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email